Klasiskā sērija - tīrais ābols

PIEEJAMS: Visu gadu.

Tīrs, svaigs, kraukšķīgs un aromātisks, viegli dzerams ābolu sidrs. Mūsu veco ābeļdārzu ābolu mikslis kopā ar mūsu sidra darīšanas metodēm šim sidram piešķir klasisko Mūrbūdu sidra garšu. Klasiskā sērija ir mūsu viselementārākā esence, mūsu stila iemiesojums, kas dod pamatu daudziem citiem sidriem un eksperimentiem. Šo sidru ierindotu jaunās pasaules sidra stilā, ar raksturīgām ziemeļvidzemes un Latvijas ābolu niansēm. Ja plašāk skatās, tad šīs nianses padara šo sidru par "Baltijas sidra", jeb "Baltic cider", stila pārstāvi, salīdinoši ar citu pasaules sidru stiliem. Skābens, atsvaidzinošs, ar uzsvaru uz zaļo ābolu aromātiem, vieglām ziedainām notīm un citrusīgumu. Ļoti viegli dzerams sidrs. Pussalds un pussauss, pieejams 0,33L pudelēs vai 30L mucās, 5,0% alk.tilp.


ANARHISTU SĒRIJA

PIEEJAMA: Viss caur gadu

Anarhistu sērija bija mūsu pirmie eksperimenti ar sidru - papildinot to ar dažādām garšām un sastāvdaļām, lai to pilnveidotu un atrastu jaunas garšas. Katram no anarhistu sērijas sidriem ir savs stāsts un iemesls, kādēļ mēs to radījām un kāpēc mēs to mīlam!

  • INGVERS, jeb, DŽINDŽERIS - Smeļoties no klasiskiem 'gingerbeer', jeb 'rootbeer' (Latviski: Ingveralus), kuri ir populāri Anglijā, Austrālijā un ASV, (un tas, ka galvenajam sidrdarim un saimniekam nenormāli garšo tieši šie raudzētie ingvera dzērieni), sapratām, ka sidrs ir perfekta platforma ingvera garšai. Ābolu skābenumus un augļainums kombinācijā ar ingvera pikantumu, līdzsvarots ar pussaldu saldenumu. Ābolu sidrs tiek izturēts 1-3 mēnešus uz svaigi rīvētas ingvera saknes un tiek pildīts nefiltrēts.
  • ARONIJA - šis ir kaut kas ar ko mēs esam aizrāvušies. Latvijas un Baltijas reģiona klasiskajiem āboliem pamatā trūkst tanīni. Tanīni ir tas, kas padara sausu, tie ir antioksidanti un palīdz veidot aromātus. Šis tanīna trūkums ir gan efekts, gan defekts - kā katrs to vēlas redzēt un kādas garšas/sajūtas vēlas radīt ar sidru. Katrā gadijumā, mēs gribējam tos tanīnus un mietsvielas dabūt iekšā mūsu sidrā - aronijas dod tanīnus (mietsvielas), kas padara sidru biezāku, kuplāku un pilnmiesīgāku, kā arī piešķir fantastisku vielēti purpura krāsu un vieglus sargano ogu aromātus un garšu. Aronijas mūsu sidros atkārtojas daudz, tāpēc nebrīnaties, kad parādas nākamais vintage aronija vai "barrel aged" aronija! Pussalds, pilnmiesīgs un augļains sidrs.
  • APIŅOTAIS - Ņemot vērā, ka Mūrbūdu galvenais sidrdaris un īpašnieks ir apiņu mīlis, kam ļoti arī patīk apiņotie aliņi, nav brīnums, ka viens no pirmajiem eksperimentiem bija ar sidra sauso apiņošanu. Respektīvi, apiņus nevāra, bet gan pieber klāt sausā veidā sidram. Šis process tieši izvelk no apiņiem aromātus, nevis sīvumu un rūgtumu. Apiņotajam sidram bāzes sidrs ir raudzēts ar Beļģu saison alus raugu, kas rūgstot siltākā temperatūrā nekā citi raugu piešķir patīkamus augļainus aromātus. Apiņi ir izvēlēti tieši jaunās pasaules apiņi ar augstām alfa un beta skābes līmeņiem - Citra un Mozaic. Šie apiņi sidru bagātina ar fantastiskiem citrusīgiem un tropisko augļu notīm. Superaromātisks, augļains pussauss sidrs.
  • SAVVAĻA - Sidru darīšanā pastāv dažādas raudzēšanas metodes. Pirmais, kas atšķirs raudzēšanas viedus ir vai nu pievienojot šķirnes raugu, vai ļaut sulai pašai rūgt ar "savvaļas" raugiem, kuri dabīgi atrodas sulā un gaisā (no ābolu mizas, lapām, atmosfēras). Mēs lielākai daļai mūsu sidriem izmantojam dažādus šķirnes raugus, bet daļai mēs ļaujam rūgt "savvaļā". Labākos no savvaļas rūgšanas sidriem katru gadu sablendējam kopā un izveidojam savvaļas sidru. Tas ar katru gadu atšķirsies nedaudz un ir tik, cik ir! Sauss un niansēts sidrs ar dažādām savvaļas rūgšanas aromāta niansēm.


SEZONĀLĀ SĒRIJA

PIEEJAMĪBA: Saulgriežu (Tautumeitai/Tautudēlam) - no jūnija sākumu/vidus, Avene - no Jūlija sākuma, Ziemas - no decembra.

Katru sezonu mēs izdodam jaunu sezonālās sērijas sidru. Mēs priecājamies par iespēju paņemt kādu sezonālu produktu vai garšu un to pārveidot par sidru. Šī sērija ļauj mums turpināt mūsu eksperimentus ar dažādām garšām, krāsām, aromātiem un radīt jaunus, inčīgus sidrus!

Katru gadu mēs atkārtojam:

saulgiežiem "TAUTUMEITAI" un "TAUTUDĒLAM", kas ir saulgriežu sidrs kam ir padomāts par to, lai būtu gan vīrišķais, gan sievišķais un arī mūsu ideja, kā tas būtu bijis, ja sidrs būtu sens tradicionāls un plaši patērēts dzēriens Latvijā jau kopš seniem laikiem, līdzīgi kā alus? Visticamāk, būtu pievienots kaut kas papildus aromātam, uzglabāts ozolkoka mucās, un saldumam visticamāk izmantotu medu. Nu lūk, tā arī saulgriežu sidrs radās - Liepziedi (sievišķais), ozols (vīrišķais) un medus saldenumam.

Vasarā pussausais aveņu sidrs - skābens, superaromātisks un skaistā sarkanā krāsā. Šis sidrs ir aveņu bomba, un smaršo pa gabalam pēc svaigām avenēm. Skābens, avenīgi augļains un kraukšķīgs - atsvaidzinošs vasaras sidrs.

Ziemā vienmēr uztaisam ziemas sidru - gan auksto, gan karsto. Aukstais ir dzirkstošs, sailtais ir nedzirkstošs, paradzēts sildīšanai, līdzīgi kā karstvīns. Izturēts uz dažādām ziemīgām garšvielām, bagātināts ar veselām vaniļas pākstīm un izturēts uz grauzdētiem ozolu mucu skaliem.

Bez šiem, ir visādi citi eksperimenti, viens kuru noteikti ir jāpiemin ir rudens ķirbju sidrs - ar ceptu ķirbi un garšvielām, kā tāds garšīgs, saldens ķirbju pīrāgs. Rabarbolabers radās, kad no rabarbera dzirkstošā vīna palika pāri rabarberi un radās fantastisks pavasara rabarbera sidrs ar to burvīgo svaigo rabarbera kātu/mizu smaršu, kā tikko noplūkts rabarbera kāts (kā bērnībā, rabarbers ar cukuru!)


PĒTNIEKU SĒRIJA

PIEEJAMĪBA: ZAĻAIS - parasti sākot no oktobra (+/- 1 mēnesis), Bumbieris - ik pa diviem gadiem, gada pirmajā pusē/gada vidū

Pērnieku sērijā, atšķirībā no anarhistu vai sezonālo, mēs eksperimentējam tīri ar sidra darīšanas metodēm, nevis ar garšu pievienošanu. No šiem sidriem ikgadēji atkārtojas "ZAĻŠ", kas ir jaunsidrs, jeb svaigsidrs - nenogatavināts svaigs sidrs, kuru uztaisam katru gadu tieši ražas laikā. Tas ir dabīgi pussauss vai pussalds un pildīts prakstiski pa taisno no raudzēšanas tvērtnes. Apturot rūgšanas procesu, tajā saglabājas dabīgais ābolu saldenums un svaigā ābolu aromāts. Iedvesma šim sidram radās garšojot rūgstošos sidrus ražas laikā, pārbaudot to kvalitāti. Trāpijās tik sulīgs, tīrs un garšpilns sidrs kuru gribējas dot iespēju nogaršot arī citiem tieši tādu, kāds tas bija tajā mirklī. Apdomājot šo ideju, atcerējāmies Franču tradīcijas Beaujolais reģionā, izdot svaigu jaunu ražaslaika vīnu (Beaujolais Nouveau) katra gada novembra trešajā ceturtdienā. Šis ir sulīgākais un ābolīgākais sidrs mūsu sortimentā, un ir baudāms svaigs, uzreiz kā pieejams, vai arī tik pat labi ir lieliski noglabājams un dzerams pēc 6 mēnešiem, vai gadu vai vairāk pēc pildīšanas. Ar katru nedēļu un mēnesi šis sidrs mainīs savu raksturu un ir ļoti interesanti piedzīvot to, kā sidrs ar laiku mainās. Šis process parasti notiek tvērtnēs, nogatavināšanā, bet ar šo sidru ir iespēja izbaudīt to pašam, reizi mēnesī vai nedēļā pagaršojot kādu pudeli šo unikālo sidru. Šis sidrs ir pieejams katru gadu ražas laikā, parasti sākot no septembri.

Šajā sērijā ir arī savvaļas bumbiers, kas bija mūsu pirmais eksperiments raudzējot bumbierus un taisot "maserāciju", kas nozīmē, pēc bumbiera samalšanas, noturēt bumbieru masu diennakti pirms spiešanas, tādējādi ļaujot sīvajiem tanīniem samazināties un piešķirot papildus aromātiskumu. Šo sidru ir plānots atkārtot ik pa diviem gadiem, jo šo taisam tikai no pašu īpašumā augošiem savvaļas bumbieriem, kuri izteikti ražo ik pa diviem gadiem. Sauss, skābens, mietsvielu bagāts aromātisks bumbieru sidrs.

Medus pods bija pirmais eksperiments izturot sidru ozolkoka mucās. Šis tika darīts konkrēti ar mērķi atdarināt veco Jaunanglijas (New England) sidra stilu, kāds pastāvēja pirms pārsimts gadiem ASV. Tajos laikos, nebija brīvi pieejams svaigs dzeramais ūdens un līdz ar to, garākos (visbiežāk armijas) pārgājienos veda līdzi ābolu sulu. Ābolu sula stāvot mucās ātri sarūga un tālāk pārvērtās par etiķi - tādēļ, tam pievienoja cuku (tajā laika, lai pievienotu cukur izmantoja vai nu brūno cukurniedru cukuru vai medu), lai padarīt to grādos stiprāku. Palielinātais alkohola daudzums sidrā ļāva tam uzglabāties ilgāk. Savukārt, lai būtu baudāmāks, pirms dzeršanas to parasti piesaldināja ar brūno cukuru, vai medu. To rezultātā, radās Jaunanglijas sidru stils - stiprs, koku mucās izturēts sidrs, piesaldināts ar brūno cukuru vai medu. Mēs šo stilu atdarinājām izturot Amerikāņu ozolu (burbona) mucās, piesaldinot to ar vietējo burtnieku novada medu. Šis eksperiments ar mucās izturētu sidru, jeb "Barrel aged", mums ļoti patika un tas deva iedvesmu šo stilu turpināt nākamajā sērijā.


EKSPERIMENTĀLĀ SĒRIJA

PIEEJAMĪBA: Ik pa brīdim, kamēr ir.

Šajā sērijā mēs eksperimentējam izturot dažādus sidrus dažādās mucās. Pirmie divi eksperimentālās sērijas sidrui ir abi izturēti Amerikāņu ozolā, svaigi iztukšotām burbona (vai Tennessee straight whiskey) mucām (Jack daniels un Buffalo Trace). Viens ir Jaunaglijas stilā (New Englans), līdzīgi kā "Medus pods", piesaldināts ar medu, un otrs ir Aroniju sidrs, sauss. Turpmāk sekos vairāki eksperimentālās sērijas sidri. Ir izturēti dažādi sidri - MLF, Mežābolu, Bumbiera, Ingvera, Aroniju, Savvaļas. Un mucas nu jau arī ir daudzas un dažādas - no Franču ozolu ir gan pašu tukšotās Calvados mucas, no Normandie reģionu Francijā, gan Brendija mucas, gan Konjaka mucas, kā arī Skotu viskija mucas (Talisker), kuras vēl pirms tam ir vēsturiski tikušas izmantotas šerijam, kā arī dažādas amerikāņu ozola mucas no tādām darītavām kā Jim Beam, Jack Daniels, Buffalo Trace un citiem. Šie sidri būs pudelē raudzēti, pārsvarā sausi un ļoti dažādi sidri pēc savu raksturu.

DAŽĀDI


Īpašie sadarbības sidri - NEMIERA MELNAIS un KAILĀ PATIESĪBA tapuši sadarbībā ar mūsu sidramīļiem - NEMIERS bāram tika radīts īpašais Melnais sidrs, izturēts burbona mucās un uz burbona mucu skaidām, saldināts ar brūno un dedzināto cukuru un kuplināts ar tumšajiem ķiršiem. KAILĀ PATIESĪBA tapa sadarbībā ar "Drink 'n' Draw" Latvija, kas ir mākslu veicinoša organizācija, kas savelk kopā visus kuriem patīk skicēt/krāsot/zīmēt un organizē dāždus skicēšanas pasākumus ar dzīviem modeļiem Latvijā. Noturēts uz veselām meža kazenēm un kuplināts ar 'Earl Grey" tēju un bergamotu mizu, kas piešķir nenormāli ziedainu parfumas aromātu, ar kārtīgām citrusa notīm, kopā ar kazeņu ogainumu. 

Papildus šiem sadarbības sidriem, ikgadēji laižam apritē VINTAGE sidru. Šobrīd ir pieejams 2019.gada Aroniju sidrs, kas ir izturēts amerikāņu ozolkoku mucās - par šo sidru, mums trūkst vārdu. Šis ir tas, ko esam ilgi gaidijuši!

Nelielā dadzumā katru gadu arī uztaisam Rabarbera dzirkstošo vīnu.